Innovation

Flytande framtid för vindenergi

9 dec. 2022

Flytande vindkraftverk öppnar nya möjligheter

Produktionen från havsbaserad vindkraft har niodubblats de senaste tio åren och har idag en produktionseffekt på 35 GW. År 2030 förväntas havsbaserad vindkraft ha en utbyggd effekt på 270 GW. Det är inte bara antalet snurror som blir fler. Turbinerna blir allt effektivare, med rotordiametrar på 200 meter och en effekt på 10 MW eller mer.

Nästan all havsbaserad vindkraft står på stål- och betongfundament på botten. Det är en bra lösning på relativt grunda vatten, ner till 60 meters djup. Därefter blir fundamenten för dyra. Men de flesta hav är djupare än 60 meter. I Europa beräknas 80 procent av vindkraftskapaciteten finns på ett större djup än 60 meter och är av det skälet outnyttjad.

Tack vare flytande vindkraftverk, placerade på plattformar som fästs i botten, är detta på väg att förändras. Tekniken gör det möjligt att placera ut vindkraftverk på upp till 1 000 meters djup. Det innebär att många kustnära hav med enorma vindresurser nu öppnas för vindkraft – exempelvis Nordsjön, Medelhavet, USA:s västkust samt haven runt Sydkorea och Japan. Även grunda hav med bottnar som är olämpliga att ställa fundament på kan ta emot flytande vindkraftverk.

I dag är andelen flytande vindkraft 0,1 procent av den totala vindkraften. År 2030 beräknas den stå för 6,1 procent av all vindkraft. I framtiden kanske upp till 40 procent. Men det är en teknisk utmaning att ta energi från flytande kraftverk in till land. Tre svårigheter tornar upp sig:

  • Att de flytande vindkraftverken ofta står längre ut till havs.
  • Att effektnivåerna ökar.
  • Att den rörelse som uppstår av vindar, strömmar och tidvatten kräver robusta och flexibla kablar.

Nexans har en lång meritlista när kommer till kabelsystem för högspänning under vatten som går ända tillbaka till 1983. Nexans spelade också en nyckelroll när de första flytande vindkraftverken byggdes. Nu ligger vårt fokus på att utveckla flexibla kablar som kan hantera högre effekt och högre spänning än någonsin tidigare. Dessa kablar blir inte bara lättare och mer flexibla än tidigare kablar -  de är också smartare eftersom inbyggda fiberkablar möjliggör övervakning i realtid för säker drift under lång tid.

Länkar:

Din kontakt

Gabriella Myrén

Communication and Event Manager Nordics

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng