Företaget

Elfordon som skapar jobb

15 dec. 2020
Patrick Antonsson och hans kollegor på ChargeNode installerar ladduttag för fordonsladdning.

Patrick Antonsson och hans kollegor på ChargeNode installerar ladduttag för fordonsladdning.

Det mesta talar för att elfordon är framtidens färdmedel. Det kräver en utbyggnad av elnätet som kommer att hålla installatörsbranschen sysselsatt i många år. Men kommer elen att räcka till? Och elnäten att hålla? Nexans bidrar med en ny hybridkabel.

Elfordonsflottan har alla förutsättningar för att växa snabbt, om vi ska tro Anders Grauers, docent i elfordonssystem vid Chalmers och knuten till Swedish Electromobility Center.
  – Tekniken och prestandan finns där och priset är på väg ned. Dessutom har elbilen vunnit statuskampen. Om man ska ha den bästa bilen med den bästa prestandan, då ska man ha en elbil. Därmed spelar inte priset så stor roll. Jag tror att elbilsförsäljningen dominerar inom tio år, säger han.
 

Elbil är vanlig som tjänstebil
I augusti 2020 rullade 131 409 laddbara bilar i Sverige – varav 39 937 elbilar och 91 472 laddhybrider. Det är 3 procent av personbilsflottan i Sverige. Magnus Johansson, ordförande i Elbil Sverige, noterar dock att elbilarna körs långa sträckor.
  – Den typiska elbilsföraren är en företagare eller tjänstebilsinnehavare som kör 4 000–6000 mil per år, när den genomsnittliga bilägaren kör 1 200 mil per år, säger han.

Han ser, precis som Anders Grauers, en snabb utveckling och spår att hälften av alla bilar som säljs 2025 är elbilar.
  – Många tillverkare har nya modeller på gång och det finns förslag på att momsbefria elbilar inom EU. Då blir det enda som bromsar elbilsförsäljningen att tillverkarna inte hinner bygga tillräckligt många bilar, säger han.

Elbilens motor håller länge
När det gäller tung trafik är ”busskampen” redan avgjord, enligt Anders Grauers vid Chalmers.
  – I dag domineras i princip alla upphandlingar av elbussar. Lastbilar har däremot släpat efter, men nu har Volvo och Scania släppt sina första fordon. Att det går snabbare för bussarna beror på att de ofta har en stor ägare i form av offentliga eller privata bolag, medan lastbilsbranschen består av många
småföretag. Bussar går också en liknande sträcka varje dag, vilket gör det lättare att dimensionera batteriets storlek, säger han.
Elmotorns hållbarhet är en annan fördel, enligt Magnus Johansson vid Elbil Sverige.
  – En elmotor i en buss håller i trettio år, jämfört med en dieselmotor som slits ut på tio år. Det gör också att elvägar har en stor potential för lastfordon och bussar, framför allt om man kan ladda batterier på de stora vägarna och slippa ha ledning i bebyggda områden. 

Relaterade dokument

Din kontakt

Gabriella Myrén

Communication and Event Manager Nordics

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng