Elnät

Bli en vinnare med korrektionsfaktorer - facit för att slippa förlust!

8 apr. 2025

Korrektionsfaktorer för elkablar - så påverkas belastningsförmågan.

När man dimensionerar elkablar är det viktigt att inte bara titta på den belastningsförmåga en kabel teoretiskt kan hantera utan även att ta hänsyn till olika korrektionsfaktorer som kan påverka belastningsförmågan. Att ignorera dessa faktorer kan leda till stora energiförluster, överhettning och i värsta fall materialskador eller brandrisk.

Korrektionsfaktorer är justeringsvärden som används för att beräkna hur yttre omständigheter påverkar en kabels förmåga att leda ström. Bara för att en kabel enligt en tabell kan hantera en viss ström betyder det inte att det alltid är lämpligt att använda den maximala kapaciteten. Omgivningens temperatur, ventilationsförhållanden och hur kablarna är förlagda påverkar hur väl de kan avleda värme och därmed vilken belastning de tål i praktiken. Nedan följer tre av de vanligaste korrektionsfaktorerna att ta hänsyn till vid kabelval.

Länkar:

1. Lufttemperatur vid inomhusförläggning

Den omgivande lufttemperaturen påverkar hur effektivt en kabel kan avge värme. Standardtabeller för kabelbelastning utgår från en omgivningstemperatur på 30°C. Om temperaturen är högre, exempelvis i maskinrum eller under tak, ökar risken för att kabeln överhettas, vilket sänker dess tillåtna belastningsförmåga. För att kompensera detta används en korrektionsfaktor som minskar den tillåtna belastningsförmågan. Exempelvis vid 40°C kan en kabels kapacitet reduceras med upp till 13%.

2. Markförläggning i rör

När kablar dras i rör som är nedgrävda i mark påverkas kylningen av flera faktorer, såsom markens värmeledningsförmåga och rörmaterialet. Ett plast- eller metallrör begränsar kabelns kylning eftersom värme stannar kvar i röret snarare än att ledas bort av marken. Detta leder till att kabelns belastningsförmåga måste justeras nedåt.

Generellt värde av att förlägga en kabel i rör istället för direkt i mark är 0,80, vilket innebär att en kabel som exempelvis kan belastas 200 A i mark endast kan belastas 160 A vid förläggning i rör. Om marken dessutom har dålig värmeledningsförmåga, exempelvis torr sand, kan förmågan att avleda värme försämras ytterligare. Är det olika typer av mark längs sträckan ska man utgå ifrån partiet med sämst ventilationsförmåga såvida man inte skarvar olika tvärsnitt.

3. Kabelinstallation på stege med flera kablar

När flera kablar installeras tätt intill varandra, exempelvis på en kabelstege eller i kabelrännor, påverkar de varandras kylförmåga. En ensam kabel har oftast god ventilation, men när flera kablar ligger sida vid sida ökar den samlade värmeutvecklingen, och kabeltemperaturen kan bli för hög. Därför används en korrektionsfaktor som reducerar den tillåtna belastningsförmågan beroende på antalet kablar och deras placering. Ju fler kablar som samsas om utrymmet, desto lägre blir den individuella belastningsförmågan.

Sammanfattning

Korrektionsfaktorer är avgörande för att minska förluster samt säkerställa en säker och effektiv kabelinstallation. Lufttemperatur, markförläggning och samförläggning av kablar är tre av de mest kritiska faktorerna att beakta. Det finns även andra faktorer, såsom kabeltyp, isolationsmaterial, perforerade/operforerade rännor och driftförhållanden, som kan påverka belastningsförmågan. Därför är det alltid rekommenderat att använda rätt dimensioneringsverktyg och följa gällande normer för att säkerställa att kablarna inte överbelastas.

Att välja rätt kabel från början kan spara både energi och underhållskostnader på lång sikt. Tycker du att det verkar krångligt eller kört fast i en tabell så kan du alltid höra av dig till Nexans så hjälper vi dig.

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng