Hållbar elektrifiering - Att göra visionen till verklighet
22 sep. 2021Elektrifiering är ett måste för att bromsa klimatförändringarna. Genom samarbete kan producenter, nätägare, byggföretag och konsumenter skapa gynnsamma förutsättningar för en förnybar energiproduktion. Om detta rådde stor enighet vid Nexans Climate Day på Fotografiska i Stockholm.
Professor Tomas Kåberger, som ledde samtalen på Nexans Climate Day, lovade en dag av lösningar, fri från undergångsscenarion. Han berättade att produktion av vindel i dag är så effektiv att den är lönsam utan subventioner. Produktionen av solkraft är i länder som Saudiarabien nere i en kostnad på runt 10 öre per kilowattimme. Att öka produktionen och förbättra distributionen av förnybar el är en hörnpelare i arbetet mot klimatförändringarna. Därför kunde Tomas Kåberger lova en god framtid för de företag som hittar möjligheter i denna utveckling.
Nexans CEO Christopher Guérin tog honom på orden när han berättade om Nexans satsning på elektrifiering, byggd på insikten att det är det bästa sättet att minska koldioxidutsläppen. De gigantiska satsningar som beslutats om i USA och Kina och som är på gång i Europa, har fått Nexans att överge gamla fokusområden för en koncentrerad satsning på elektrifiering.
Dagen var byggd på tre panelsamtal kring produktion, distribution och konsumtion av energi. I samtalet om produktion berättade Ulrik Stridbæk, vice president vid Ørsted, om företagets enorma investering på offshorevindkraft i Nordsjön, beräknat till en kostnad på 5 000–6 000 miljarder kronor fram till 2050.
Utbyggnaden i Nordsjön görs i samarbete med bland andra Statnett och Nexans. Ragnhild Katteland, EVP Nexans, berättade om Nexans bidrag till att göra vindkraften lönsam.
“ Kablar och kopplingar står för runt 10 - 15 procent av kostnaden för att föra el från offshoreparker till land. Vi har över tid lyckats sänka priset med 40 procent på våra produkter. ”
Ragnhild Katteland
EVP NexansÄven distributionen av el kräver enorma investeringar, när elanvändningen i Sverige enligt paneldeltagarna kan förväntas öka med 100–150 procent fram till år 2050. I Norrland kommer användningen att sexdubblas, enligt Niclas Damsgaard, chefsstrateg vid Svenska kraftnät. Men om Sverige ska vara fossilfritt år 2045 är det bråttom, enligt paneldeltagarna. Med byggandet, men också med tillståndsgivning.
- Vi räknar med att det i Sverige kommer att satsas runt 500 miljarder kronor på kraftnät fram till 2050. Vi räknar med att satsa 100 miljarder på vårt nät de närmaste tjugo åren, sa Kenneth Johansson vid Ellevio.
- Men nya tider kräver nya regler, med snabbare tillstånd från myndigheterna, sa Annika Viklund, vd Vattenfall Eldistribution och uppmanade branschens aktörer att samverka för nya regler och tillstånd.
Dessutom pekade Annika Viklund på en lysande framtid för en yrkesgrupp – elingenjörerna.
- För varje miljard som investeras går det åt 150 ingenjörer och 150 montörer, berättade hon.
Thomas Linderholm från Fabege och Anna Graaf från White Arkitekter berättade i ett samtal om bygget av hotellet House of Choice i Solna, Skandinaviens första ”nollenergihotell” med 342 rum och Choices huvudkontor. Det är en fastighet vars solpaneler över ett år producerar lika mycket energi som hotellet förbrukar och vars inomhusmaterial valts med tanke på koldioxidutsläpp. Men trots att energiförbrukningen är noll såg de förbättringspotential.
- Nästa steg är att satsa på lagring av energi, bland annat i form av batterier, sa Thomas Linderholm.
Anna Graaf tittar på nya material, eftersom energineutral drift innebär att det är själva bygget och materialen som slukar mest energi.
“ Bland annat att reducera CO2-utsläpp genom att använda mindre betong och ett ännu bättre val av inomhusmaterial. ”
Anna Graaf
Hållbarhetschef på White arkitekterLars Josefsson, CEO Nexans Sweden, tryckte på vikten av rätt dimensionering av kablar. Alltför ofta väljer byggare för klena kablar, en besparing som snart äts upp av energiförluster.
- Ett korrekt kabelval betalar sig på 3,7 år. Och vi kan i vindkraftsparker som valt för klen kabel se att de förlorar el motsvarande produktionen från två av hundra snurror.
Professor Tomas Kåberger ansåg sig ha fått flera stora lärdomar under dagen.
- Den viktigaste var storleksordningen på de investeringar som planeras i Nordsjön och Östersjön, att det rör sig om satsningar på kanske 10 000 miljarder kronor, motsvarande flera svenska bruttonationalprodukter. Intressant är också att kabeltillverkare som Nexans lyckats följa med i kostnadssänkningen som vindkraften skapat.
Våra webbsidor
Väl land för att hitta våra produkter och lösningar
-
Africa
- Africa
- Ghana
- Ivory Coast
- Morocco
- North West Africa
- Americas
- Asia
- Europe
- Oceania