Hållbarhet

Vätgas viktigt i resan mot en hållbar framtid

24 apr. 2023

Resan mot nettonoll-utsläpp år 2050 är i full gång. Elektrifiering är den ledande metoden i den kapplöpningen. Men det finns platser och verksamheter som ligger isolerat eller som saknar elektrisk infrastruktur. Här kan vätgas, som år 2050 beräknas stå för 25 procent av all energi, bli lösningen.

Men vätgas måste produceras klimatsmart. En stor del av dagens vätgas görs med så kallad ångreformering av naturgas som hettas upp till 700–1100 grader. Det är en metod som står för 2–3 procent av världens utsläpp av koldioxid, i samma nivå som flyget.


Det går också att tillverka vätgas med hjälp av elektrolys som spjälkar vatten till syre och väte - men det kräver stora mängder el. Därför blir elproduktionen avgörande för metodens klimatnytta – stor klimatnytta om elen produceras av vind eller sol, liten om den produceras av fossila bränslen, till och med negativ om det produceras av kol.


Men den dag som det finns tillgång till fossilfri vätgas finns mängder av klimatsmarta tillämpningar. Inte minst inom tunga vägtransporter och flyg. Exempelvis har Airbus satt upp ett mål om att ha sitt första vätgasdrivna kommersiella flygplan år 2035.

Det finns dock ytterligare en utmaning – transport av utrymmeskrävande vätgas. I rumstemperatur och atmosfärstryck har ett kilo väte en volym på 12 kubikmeter. Därför krävs mycket höga tryck för att få ner volymen. Allra bäst görs det genom att skapa flytande väte, LH2, där vätet kylts ner till minus 253 grader.

Nexans finns med i hela värdekedjan när vätgas ska bidra till en koldioxidneutral framtid. I ett tidigt skede genom kabelsystem som leder energi från vind- och solkraftverk ut i elsystemet. Men också i senare skeden med lösningar för att transportera flytande vätgas från tank till tank i vakuumisolerade överföringssystem. I Kobe, Japan, har Nexans byggt världens första system för överföring av flytande väte från fartyg till land.


Framtiden är hybrid, med många lösningar i samverkan. Därför utvecklar Nexans nu ett kabelsystem som kan transportera el, flytande väte och datakraft mellan havsbaserade produktionsenheter som vindkraftsparker, energiöar och senare in till land. Nexans jobbar också med att skapa supraledande hybridenergimotorvägar som kan överföra mycket stora mängder energi och därmed hjälpa till att modernisera elnäten. I slutändan kommer smarta kombinationer av sammankopplade energikällor och teknologier att låta vätgasen bli en viktig spelare i morgondagens energiförsörjning.
 

Din kontakt

Gabriella Myrén

Communication and Event Manager Nordics

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng