Företaget

Kabelvärden #1 2023 Energismart renovering

10 maj 2023

Fastighetsägare och installatörer som arbetar med smarta lösningar kan spara pengar och bidra till minskad klimatpåverkan. Ett bra exempel finns i Norrköping.

Ända sedan huset på Generalsgatan 43–47 i Norrköping byggdes 1963 har ytterbelysningen tänts och släckts av ett skymningsrelä som styr en kontaktor – ett system som dygnet runt förbrukat energi.

Nu totalrenoveras fastigheten. Som en tidig åtgärd lät installatörerna från Bomans El & Larmtjänst plejdpuckar tillfälligt ersätta det gamla relä/kontaktorsystemet för att styra belysningen utomhus och i entréerna. I en mobilapp ställde förste montör Henrik Friberg Holmqvist in att ljuset skulle styras med astro-uret, som hämtar fakta från nätet om när solen går upp och ner i Norrköping och ställer in ljuset därefter. Därmed hade en av många energitjuvar i fastigheten eliminerats.

Stort behov av renovering
Det är nu 50-60 år sedan som tekoindustrin i Norrköping lades ner. Den gången kompenserades staden med statliga verk, som Sjöfartsverket, Luftfartsverket, Migrationsverket och SMHI. Norrköping hade då en bostadsstandard som var bland de sämsta i landet, med äldre hus som inte sällan hade utedass. Det ledde till en kraftig byggboom för att locka statstjänstemän till staden. Fastigheter från den tiden har tjänat Norrköpingsborna väl, men nu måste husen renoveras. Därför är det bråda dagar för de anställda hos Bomans El & Larmtjänst och andra installationsföretag i staden, likväl som för VVS-folk som byter ventilationssystem, avloppsstammar och vattenledningar, för snickare och för andra hantverkare.

Ett exempel utspelar sig på Generalsgatan och granngatan Skeppargatan där två fastigheter med sammanlagt 138 lägenheter ägda av Lundbergs Fastigheter totalrenoveras.

Bomans El & Larmtjänst ansvarar för elinstallationerna.
  – I fastigheten på Generalsgatan sitter det ojordade kontakter från 1963, med ”proppar” som säkringar. Vi kommer att göra en totalrenovering där samtliga lägenheter får nya elcentraler med automatsäkringar och där all kabeldragning byts ut, berättar Henrik Friberg Holmqvist.

Modern teknik som sparar energi
Han tar oss med ner till den nuvarande elcentralen i källaren. Det känns nästan som om vi rest i en tidsmaskin som tagit oss tillbaka till ett 1960-tal med runt en kvadratmeter gamla runda säkringar på en vägg och de klassiska gröna skåpen för inkommande servismatning, i det här fallet med tre knivsäkringar på 250 ampere, på motsatt vägg. Det enda som avviker är de tillfälligt uppkopplade plejdpuckarna som styrs från Henrik Friberg Holmqvists mobil.

Relaterat dokument
pdf - 865.9 kB

Energismart renovering

Ladda ner

Men när allt är klart sommaren 2024 kan detta mycket väl vara fastighetens mest moderna rum. Lundbergs Fastigheter gör en stor satsning på att med hjälp av modern teknik göra fastigheterna riktigt energismarta, genom att bland annat:

  • Täcka taken med solceller, vars energi kan sänka hyresgästernas elräkning.
  • Ge lägenheterna individuell mätning av el och varmvatten, en förbrukning som sänds från en givare i lägenheten ut till en Ecoguardenhet i trapphuset som i sin tur sänder förbrukningen in i fastighetsägarens ekonomisystem för att slutligen hamna på hyran.
  • Installera en central mätning och styrning av temperaturen i lägenheterna.
  • Installera en Ferroampanläggning som balanserar effekten mellan faserna så att inte en fas överbelastas och ”läcker” energi i form av värme.

I fastigheten byts också samtliga lysrör och lågenergilampor ut mot led-lampor som sätts i en E27-sockel. Det gör det billigare att byta ljuskälla om den går sönder.

  – En glödlampa kostar kanske femtio kronor. Ska en hel armatur bytas kostar det säkert en tusenlapp, säger Henrik Friberg Holmqvist

Kvalitet som vinner i längden
Det miljösmarta arbetet handlar för Henrik Friberg Holmqvist inte bara om låg energibrukning, det handlar också om hållbarhet i en bokstavlig mening.

  – Jag vill att det jobb som jag gör ska vara av bra kvalitet. När jag sätter upp ett vägguttag då ska det hålla i minst femtio år, säger han.

Jobbet i fastigheterna på Generalsgatan och Skeppargatan i Norrköping kräver stora mängder kabel, varav en betydande del från Nexans.

  – Beställarna kräver ofta tvinnad kabel, men i övrigt lägger de sig inte i vilken tillverkare vi använder. Så vi sa direkt när vi fick projektet att vi vill ha Nexans, framför allt för att kablarna är så lättskalade, lätta att jobba med och ligger i smarta förpackningar. Vi använder exempelvis EQLQ EasyTM i alla dimensioner, men också tvinnad FQ EasyTM. Alla kablar är i tillräcklig dimension för att inte läcka värmeenergi, berättar Henrik Friberg Holmqvist.

Och den gamla kabeln som rivits ut från fastigheten innehåller runt hundra kilo koppar och annan metall som kan återvinnas.

Medarbetarna hos Bomans El & Larmtjänst är mycket nitiska i det avseendet.
– Vi slänger aldrig en kabel i soporna, allt ska återvinnas, säger Henrik Friberg Holmqvist.

Hela tidningen hittar du i den bifogade pdf:en.

Din kontakt

Gabriella Myrén

Communication and Event Manager Nordics

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng