Företaget

Nexans bygger nytt kabelförläggningsfartyg

23 okt. 2023

Nexans närvaro inom havsbaserad vindkraft blir nu ännu starkare då koncernen kommer bygga ett tredje kabelförläggningsfartyg.

Ett strategiskt beslut som kommer att göra det möjligt för koncernen att möta den ökande efterfrågan på elektrifiering -  särskilt på de amerikanska och europeiska marknaderna.

Nexans har fått flera stora kontrakt inom havsbaserad vindkraft. Ett exempel är med TenneT, en där flera stora havsbaserade vindkraftsparker ska sammanlänkas med fastlandet, ett kontrakt värt 1,7 miljarder euro. Ett annat exempel är EuroAsia Interconnector som ska förbinda Turkiet och Cypern för att leverera elektricitet till tre miljoner europeiska hem, värt 1,43 miljarder euro.

 

Ett nytt fartyg med oöverträffade möjligheter
Det nya fartyget kommer att ha samma banbrytande teknik som finns på Nexans flaggskepp, Nexans Aurora, men kommer bli ännu vassare med förbättrad design, komfort och kapacitet.

Utrustat med tre kabelkaruseller, erbjuder fartyget en lastkapacitet på 13 500 ton, och ett stort utbud av verktyg för att arbeta under havsytan inklusive sprut- och plogverktyg, till sitt förfogande.

Fartyget som levereras 2026 kommer att kunna lägga upp till fyra kablar samtidigt för att möta specifika kundkrav.

Minskat fotavtryck
Ur miljösynpunkt kommer det nya fartyget med sin ökade lastkapacitet och ett avancerat hybridkraftsystem som kan köras på biodiesel, erbjuda ett väsentligt minskat fotavtryck, vilket återspeglar koncernens strategiska miljövision.

“ Det här nya fartyget kommer att vara det mest tekniskt avancerade kabelfartyget som någonsin använts. Utrustad med högteknologisk utrustning för kabelinstallation och nedgrävning av kabel, kommer den att förbättrade kapaciteten hos vår sjökabelverksamhet ge oss möjlighet att ta itu med projekt i en aldrig tidigare skådad skala. Denna nya strategiska tillgång kommer att stödja koncernens långsiktiga tillväxt och befästa dess ledande ställning på offshore-marknaderna. Den förkroppsligar Nexans strategi för att elektrifiera framtiden och dess innovativa funktioner illustrerar vårt ständigt ökande engagemang för att möta våra partners behov. ”

Vincent Dessale

NEXANS OPERATIONSCHEF OCH SENIOR EVP

Din kontakt

Gabriella Myrén

Communication and Event Manager Nordics

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng