Företaget

Kabelvärden #2 2023: North Projects ska bli störst i Sverige

19 dec. 2023
Johan Liljegren på North Projects vid laddplatser i ett garage i Göteborg.

Johan Liljegren på North Projects.

Allt fler eldrivna fordon rullar på de svenska vägarna. Läs nya numret av Kabelvärden som handlar om e-mobility.

Nya laddpunkter byggs överallt – inte minst snabbladdare för bilar och tunga fordon som kräver stora mängder el. Vi besökte North Projects i Göteborg som siktar på att bli störst i Sverige inom installation, service, drift och underhåll av laddinfrastruktur.

Lyckad strategi
Det började med att North Projects år 2019 installerade ett fibernät åt en bostadsrättsförening i Göteborg. I samband med det fick de frågan om de också kunde hjälpa till med laddstolpar på föreningens parkering.
  – Det kan vi, svarade North Projects vd Marcus Graiter blixtsnabbt.
En liten hake var att företaget aldrig hade installerat fordonsladdare tidigare. Men just den frågan ställdes aldrig och Marcus Graiter hade ett bra nätverk med kunnigt folk. Snart var väl fungerande laddare på plats.

Frågan från bostadsrättsföreningen kom faktiskt med perfekt tajmning. Inom North Projects hade man börjat diskuterat vad som skulle bli nästa stora utrullning efter fiber och kommit fram till att det måste bli infrastruktur för fordonsladdning.

Så med de första laddarna på plats – och därmed ett referensprojekt – var bollen i rullning.
  – Vi krattade ihop ett antal produkter, eftersom vi ville vara oberoende. Vi plockade isär boxar, kopplade upp mot molnlösningar och gick ner på molekylnivå för att verkligen förstå vad det var vi gjorde. Vi kom också fram till att vi i första hand skulle inrikta oss på bostadsrättföreningar och privatpersoner.

  – Till bostadsrättsföreningarna hittade vi en helhetslösning med installation och mjukvara för betaltjänster som gjorde det enkelt för föreningarna att administrera laddningen, berättar Marcus Graiter.

En bra plan
Det visade sig vara en strålande strategi. I dag har företaget 24 anställda, omsätter runt 75 miljoner kronor och köptes upp sommaren 2022 av Transtema, ett företag som är stora inom kommunikationslösningar. Som en del av Transtema finns North Projects representerat på 85 svenska orter i Sverige.
  – Nu har vi också backat hem och renodlat verksamheten till installation, service, drift och underhåll. Därmed har vi en naturlig roll att sköta detta inom Transtemakoncernen. Målet är att bli Sveriges största oberoende leverantör på just de områdena, säger Marcus Graiter.

Relaterat dokument
pdf - 8.2 MB

KabelVärden#2_2023

Ladda ner
Marcus Graiter vd North Projects
“ Vi plockade isär boxar, kopplade upp mot molnlösningar och gick ner på molekylnivå för att verkligen förstå vad det var vi gjorde ”
Marcus Graiter
vd North Projects

Vad elektrifieringen betyder för Nexans

Nexans mål är att bidra till elektrifieringen. Det sker bland annat genom att leverera bra kablar till laddinfrastruktur Nexans kan i dag bidra med alla kablar som efterfrågas för laddinfrastruktur – från grova elnätskablar och installationskablar ner till tele- och fiberkabel.

Kombinationskablarna EQLQ Easy Styr och MXQ Easy Styr med kraft och signal för styrning inom samma mantel har länge varit en storsäljare. Leveranserna till laddinfrastruktur utgör en stor del av Nexans Swedens omsättning.

Enligt Jonas Brännström, produktchef för kraft- och installationskabel, är trenden allt kraftfullare laddning med laddare på 150–550 kW. Nexans kan möta denna utveckling.
 – Genom våra kablar AXQJ Easy och FXQJ Easy, svenskproducerade kablar på upp till 300 mm2 anpassade för ett nordiskt klimat, möter vi behovet av högre effekter.

När det gäller den sista biten, från växelriktare till laddare, väljer kunderna oftast kablarna RXQ med effektivare kopparledare framför aluminiumledare.
 – Det handlar ofta om korta bitar, runt tjugo meter. Då betalar det sig med kopparledare som kan belastas
hårdare och är lättare att ansluta. Aluminium har bara  60 procent av kopparns ledningsförmåga, säger
Jonas Brännström.

Järnkoll på utvecklingen
Utvecklingen går dock fort och följs noga från Grimsås.
  – Inte minst tittar vi på alla nya modeller av laddare som lanseras och som gör det svårt att se
framtida behov kring styrning och anslutning. Därför är en viktig del i vårt jobb att intervjua tillverkare
för att hänga med, säger Jonas Brännström.

Du kan läsa hela reportaget i pdf:en till höger. Kabelvärden finns endast på svenska.

Din kontakt

Gabriella Myrén

Communication and Event Manager Nordics

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng