Hållbarhet

Kabelvärden #1 2024: Återvunnen vinnare

20 maj 2024
Dennis Larsson Kraftringen Anderstorp

Dennis Larsson Kraftringen Anderstorp

Efter ett rejält bakslag i våren är nu Kraftringen Anderstorp ute med underentreprenörerna Br. Henrikssons och Grimsås By Entreprenad. På skogsvägarna i småländska Agnetaryd har vissa stolpar till luftledningarna sett sina bästa dagar. Nu har luftledningarna ut till de utspridda hushållen i Skeppshultnätet ersatts av nedgrävda kablar. För projektledare Dennis Larsson var valet av kablar från Nexans självklart.
  – Vi använder oss nästan uteslutande av Nexans elkablar.

Hur kommer det sig?
  – Vi arbetar mycket med hållbarhet inom bolaget, därmed är det en självklarhet att handla lokalt. Dessutom levererar Nexans alltid hög kvalitet och är lätta att ha att göra med om man behöver kabel snabbare än lagerstatus tillåter eller något annat, säger Dennis Larsson.
 

Apropå hållbarhet, varför valde ni Nexans AML, det klimatsmarta alternativet, till detta projekt?
  – Ska jag vara helt ärlig så fick jag upp alternativet automatiskt när jag sökte efter N1XE och undrade varför i helsicke de hade bytt namn på kabeln. Men det visade ju sig vara en ny kabel med samma prestanda. Nexans AML går hand i hand med vår ambition att leda utvecklingen av framtidens energi genom lokala energilösningar som skapar miljövinster och bidrar till hållbar tillväxt i regionen.
 

Hade ni inte använt AML tidigare?
  – Jo, vi hade använt det i ett projekt tidigare. Men jag hade inte hört några kommentarer därifrån.
 

Kollade du med kollegerna innan du beslutade dig?
  – Om en kabel man valt är kass då får man reda på det omgående. Men jag stämde ändå av med dem och de tyckte att AML var något styvare än N1XE och att skalningen var marginellt sämre.

Nu har du testat själv.
  – Den klenare kabeln märker jag ingen direkt skillnad på jämfört med den tidigare modellen. Den grövre är något styvare, men rivtråden fungerar perfekt så skalningen var inga problem. Att den är något styvare uppfattar jag snarare som att den är ännu mer robust och tålig. När det är så liten skillnad handlar det om en vanesak och jag lovar att om installatörerna jobbar med AML i två veckor så kommer de inte längre uppleva någon skillnad.

Du låter nöjd.
  – Jag upplever att kabeln fortfarande är flexibel och lättskalad, så även om det är en liten skillnad anser jag att den vinst man gör i en mer klimatsmart kabel trumfar eventuell inkörningsperiod.

Vad är viktigt när man byter utformning på kabel?
– Att man kan använda samma tillbehör som tidigare, som exempelvis skarvar. Det är verkligen frustrerande när det inte går att använda samma utrustning och tillbehör som man är van vid. Men Nexans AML går att använda med allt som fungerat till N1XE. Det är väldigt positivt.

Tror du att det går lika smidigt med Sveriges elektrifiering som med övergången till en mer klimatsmart kabel?
– Så länge vi blir fler elektriker. Det kommer snart ett generationsskifte där väldigt många gamla rävar i branschen försvinner. Vi måste få in många nya elektriker som kan ta till sig all den kunskap som finns där ute innan de gamla är borta.

Ditt nya nymmer av Kabelvärden finns nedan i pdf-format. Vill du prenumerera på den tryckta tidningen som är helt gratis - vänligen kontakta asa.dahlberg@nexans.com

Relaterade dokument

Din kontakt

Gabriella Myrén

Communication and Event Manager Nordics

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng