Företaget

Kabelvärden #1 2025: Invigning med miljöfokus

24 apr. 2025

Från invigningen av Nexans Swedens nya fabrik för tillverkning av mellanspänningskabel den 2 april 2025.

Nexans har invigt en ny fabrik för mellanspänningskablar med termoplastisk isolering, TPI. Följ med på en historia som börjar med en uppläxad far och slutar med kabeln AMCL som sänker kundernas CO2-avtryck.

En dag för sex år sedan när Lars Josefsson, Managing Director BU Nordics, kom hem från jobbet spände hans son ögonen i honom.

- Pappa, vad gör ni för miljön på ditt jobb?, frågade han uppfodrande.

Lars Josefsson fick till slut ur sig att Nexans var certifierade enligt ISO 14001. Att det var fina grejer. Sonen var INTE nöjd.

Snart hade Lars Josefsson med hjälp Google, miniräknare och en miljökonsult kommit till insikt om att Nexans Sverige släppte ut 220 000 ton CO2 varje år. Hållbarhet stod därefter överst på agendan vid alla ledningsgruppsmöten. Ett mål om att halvera CO2-utsläppen fram till år 2030 sattes.

Ett viktigt steg på den vägen har nu tagits genom bygget av en ny fabrik för produktion av mellanspänningskablar med termoplastisk isolering TPI (mer lättsmält än dagens isolering PEX), yttermantel med delvis återvunnen PE och ledare av koldioxidsnål aluminium.

Själva fabriken – en ljus, tyst produktionsenhet som kostat runt 100 miljoner att bygga – invigdes den 2 april inför ett drygt hundratal inbjudna gäster, mestadels från elnätsföretag. 

Där fick de lyssna på ett upplyftande föredrag av Chalmersprofessorn Tomas Kåberger som inledde med att gratulera gästerna för att verka i en bransch med en fantastisk framtid nu när Sverige ska elektrifieras. För nu har inte bara sol- och vindkraft blivit billigare att producera än termisk energi, berättade han. Nu kan allt billigare batterier också användas till att både stabilisera och balansera elförbrukningen.

"Det är en imponerande anläggning som Nexans har byggt. Det är helt rätt att satsa på en mer miljövänlig kabel, alla måste få större fokus på sin miljöpåverkan. Vi på Gislaved Energi tittar ständigt på hur vi kan optimera vårt miljöarbete. Vi gör det redan genom att enbart sälja förnybar el, genom att våra fordon drivs av el eller HVO och nu genom att förlägga nät med så låg CO2-påverkan som möjligt. Med de nya mellanspänningskablarna har Nexans höjt medvetandet om kablars klimatpåverkan. Det är något som vi kan lyfta fram i vår årsredovisning. För oss är det också viktigt med lokal produktion, att vi kan köpa kabel från en fabrik två mil bort i stället för att transportera kabel långa sträckor.”

Jörgen Blomqvist, teamchef el, Gislaveds Energi

Ute i den nya, 3 000 kvadratmeter stora fabriken väntade entusiastiska maskinoperatörer på att få visa verksamheten för besökarna. De är mycket nöjda med sin nya arbetsplats, inte minst med arbetsuppgifterna.

– Det är så ljust och fräscht här. Dessutom är jobbet jättespännande, att få trimma in en helt ny produkt, säger Mattias Andersson.

Lars Josefsson ser den nya fabriken som en milstople.
– 1968 byggde vi tornet för att producera PEX-kabel. Det här är lika stort. Nu leder vi utvecklingen med en smart design som är miljömässigt hållbar en även tekniskt hållbar, sade Lars Josefsson mellan visningarna.

Dessutom passar de nya kablarna in i en nordisk strategi.

– Tidigare fick vi importera mellanspänningskabel från Italien, Frankrike och Grekland. Vårt mål är att 95 procent av produkterna vi säljer i Norden ska vara tillverkade här. Med denna tillverkning når vi det målet.

 

Vill du läsa mer? Tidningen Kabelvärden finns enbart på svenska. Du kan ladda ned en pdf av tidningen nedan.

Relaterade dokument

Din kontakt

Gabriella Myrén

Communication and Event Manager Nordics

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng