Innovation

Nexans installerar och driftsätter supraledande kabel för ett stabilt och robust elnät i Chicago

17 sep. 2021
Elnät för framtiden

Elnät för framtiden

Nexans är fortsatt världsledande på supraledning med banbrytande kraftkabelteknik för mellanspänningsnät. Supraledande kabelsystem har en viktig funktion för att skydda elnät mot extremväder och andra katastrofer.

Paris, 2 september 2021 – Nexans meddelade idag att man installerat och driftsatt en högtemperatursupraledare (HTS) för American Superconductor (AMSC), leverantör av lösningar till kraftbolag i USA, som en del av Chicagos REG-program (Resilient Electric Grid). Mellanspänningskabeln är nu permanent installerad i Chicago.

“ Det är spännande för oss att använda denna teknologi för att stärka viktig elinfrastruktur i centrala Chicago. Det här REG-projekt befäster Nexans position som världsledande på HTS-kabelteknik och visar att supraledande mellanspänningskablar med hög effekt är kommersiellt gångbara. Vi har samarbetat med AMSC i supraledarprojekt i över 18 år och det är glädjande att få fortsätta detta mångåriga och innovativa partnerskap ”

Jérôme Fournier

Corporate Vice President för Innovation, Services and Growth på Nexans

AMSC och ett av de största kraftbolagen i USA har samarbetat för att bygga ett mer robust elnät i Chicago. Projektet är en del i ett pågående forsknings- och teknikprogram som USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) initierat. Supraledande REG-system bidrar till att förhindra driftsstörningar och strömavbrott genom att koppla ihop och dela överskottskraft från närliggande transformatorstationer och genom att förhindra felströmmar i stadsområden.

Nexans har konstruerat, tillverkat och installerat kabeln som bygger på AMSC:s egenutvecklade HTS, Amperium, för 12 kV. Kabeln leder växelström på 3000 A och har en överföringskapacitet på 62 MVA, det vill säga långt mer än vad som är möjligt med konventionella resistiva ledare av exempelvis koppar eller aluminium.

Kabelns höga strömkapacitet och kompakta design gör den väl lämpad för tätbebyggda och hårt belastade stadsmiljöer. REG-systemet har också låg miljöpåverkan eftersom det inte uppstår någon lokal värmeutveckling och inte skapas några magnetfält.

Nexans har även tidigare genomfört framgångsrika HTS-projekt, till exempel i AmpaCity-projektet i Essen (Tyskland) som omfattade en kilometerlång HTS-kabel för att stärka stadens mellanspänningsnät.

HTS-kabeln och skarvenheterna till REG-systemet tillverkades av Nexans anläggning i Hannover (Tyskland) som är specialiserad på supraledning. De två termineringarna konstruerades på Nexans anläggning i Calais (Frankrike). AMSC leder projektet och har levererat kylsystemet, baserat på flytande kväve, samt sin Amperium HTS.

Din kontakt

Catherine Garipoglu

Communication

Minaa El Baz

Communication

Aurélia Baudey-Vignaud

Investor Relations

Elodie Robbe-Mouillot

Investor Relations

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng