Hållbarhet

ELQvinnorna

8 nov. 2023

Var är brudarna?

Elbranschen är en av de sämsta branscherna i Sverige vad det gäller könsfördelning. Av Elektrikerförbundets medlemmar är det endast ca 3,5% som är kvinnor. Den 7:e november kom 19st av dem till oss på Nexans i Grimsås. Vi är väldigt glada över att ELQvinnorna från sydvästra Sverige valde ett fabriksbesök hos Nexans som en del av sin konferens.

Besöket bestod av en företagspresentation från Nexans Aron Andersson, produktchef elnät, som dessutom visade vår hållbarhetfilm. Därefter tog Aron och Frida Emanuelsson, Designer FoU, varsin grupp på en fabriksvisning. Labbet visade upp olika tester och ett pågående brandprov lockade stor uppmärksamhet. Vandringen gick även grundligt igenom kraft- och optoproduktionen där det var mycket frågor ifrån besökarna. Slutligen fick de även se ringslagningen, våra AGV-truckar och färdigvarulagret.

Är det verkligen så hemskt att vara kvinnlig elektriker?

ELQvinnorna är en liten del av Elektrikerförbundet och startade som ett nätverk för kvinnliga elektriker - för att stötta, stärka och behålla de kvinnor som valt att arbeta inom elbranschen. Sedan starten har mycket hänt i branschen och nätverket arbetar idag med att förändra bilden av el-yrket, från att vara ett yrke för män till att vara ett yrke för alla.

 

Så det har ändå hänt saker på fronten?

Ja, absolut. Det är en stor skillnad nu mot när vi startade. Företagen har insett att de inte kan vara en seriös aktör utan att jobba med dessa frågor. Den stora utmaningen vi ser nu är att utbilda skolor och ge många av deras Studie- och yrkesvägledare en uppdatering om hur branschen ser ut idag. Flera tjejer i skolorna vittnar om att de får höra saker som ”men ska du som tjej verkligen bli elektriker” ifrån skolans personal. Här måste det finnas en tydligare dialog mellan skolorna och branschen för att undvika att skrämma bort de som vill utbilda sig till elektriker.

Vad är ert mål?

Att inte finnas. Det är inte så många som har som mål att läggas ner men vår önskan är att skapa acceptans för att få vara olika. När branschen blivit mer inkluderande, jämställd och jämlik hoppas vi att vi inte längre behövs. En mer accepterande bransch skulle gynna alla - inte bara kvinnor.

“ Det är inte så många som har som mål att läggas ner men vår önskan är att skapa acceptans för att få vara olika. När branschen blivit mer inkluderande, jämställd och jämlik hoppas vi att vi inte längre behövs.
En mer accepterande bransch skulle gynna alla - inte bara kvinnor. ”

Jobbar ni med fler hållbarhetsfrågor än den sociala?

Hållbarhetstänket har inte slagit igenom än hos den ”lilla elektriker” på golvet utan ligger fortfarande hos andra tjänster så som projektörer, inköp osv. Men självklart är det viktiga frågor om hur produkter produceras, under vilka förhållanden och hur de transporteras. Samhällsutvecklingen är tydlig i dessa frågor men det kan gå snabbare, kanske måste vi alla våga ligga på de ansvariga mer.

Vad kan vi som kabelproducent göra för att hjälpa till att få in fler kvinnor i branschen?

Nexans har redan idag en bra fördelning mellan kvinnor och män. Ert ständiga utvecklingsarbete av kablar för att få de mer lättarbetade och inte lika tunga har gjort mycket för att yrket inte ska vara lika fysiskt krävande längre. Fortsätt det arbetet och se till att visa tjejer i era kampanjer. Det gäller att jobba högt och lågt, vi var exempelvis med i utvecklingen av gravidbyxan för hantverkare, en så självklar sak kan göra stor skillnad för många. Tillsammans kan vi ändra på bilden av branschen och fånga upp tjejer i grupp där vi uppmuntrar nyfikenhet och intresse istället för att ifrågasätta det.

Vad säger ni till de som funderar på att ta sig in i branschen?

Elektriker är ett framtidsyrke med ett enormt behov för att kunna elektrifiera samhället. Det är ett omväxlande och fritt jobb med otroligt många olika roller man kan axla; det finns något för alla. Lyssna inte på de som påstår att branschen är för män, vi har stor erfarenhet och många år inom detta så vi kan med säkerhet säga att branschen är för alla!

Tusen tack Denice Hillerström, Lisa Lundberg, Amanda Jankvist, Emily Anfjord, Mikaela Gustavsson, Andrea Egermayer, Emmy Jakobsson, My Johansson, Tina Mårtensson, Albertina Jonneryd, Helen Moberg, Carey Jingrou Yu, Stina Lönn, Elä Malmberg, Sabina Jonnergård, Johanna Lövdahl, Katarina Berg, Madelene Breistål och initiativtagare Cia Holm för besöket och alla era frågor.

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng